Avusturya, yurtdışına yapılan aile yardımı ödemelerini kısıtlıyor



ÖVP’li bakanlar Kurz ve Karmasin, AB dahilinde yurtdışında yaşayan çocuklar için ödenen aile yardımlarında kısıtlama getirilmesini öngören yasa tasarısını meclise sundu. Yeni uygulamanın 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi öngörülüyor.


Avusturya 2015 yılında yurtdışına toplam 249 milyon Euro’luk aile yardımı ve tazminat ödemeleri gerçekleştirdi. Bu ödemelerin büyük çoğunluğu Macaristan, Slovakya, Polonya ve Romanya’ya yapıldı. Entegrasyon Bakanı Kurz ve Aile Bakanı Karmasin, ödemelerin ödemenin yapıldığı ülkedeki hayat şartlarına uydurulmasını istiyor.

Böylece 100 milyon Euro tasarruf sağlanması amaçlanıyor. Planlanan yasa değişikliği bunun yolunu açacak. Yeni hesaplamanın temelinde Eurostat’ın AB, AEB devletleri ve İsviçre’deki fiyatlar konusunda yayınladığı çalışma yatıyor. Yardımın her iki yılda bir güncellenmesi de öngörülüyor.

İki bakan yasa tasarısının Mart ortasına kadar bilirkişiye sunulmasını hedefliyor. Bakanlar, sosyal hukuk uzmanı Wolfgang Mazal’ın 42 sayfalık raporuna dayanıyor.

Kurz, “Avusturya ihracat dünya şampiyonu olmalıdır, sosyal yardım şampiyonu değil” dedi. Bakan, tasarının yaz aylarından önce yasalaşabilmesi için, SPÖ’nün tasarıya hızla destek vereceğini umduğunu açıkladı.

Karmasin de, “Bu şekilde, Avusturya’da dahi yaşamayan çocuklara aile yardımı ödeme saçmalığına bir son veriyoruz. Her çocuk eşit değere sahip olmalıdır. Ancak Avusturya’da 150 Euro’nun değeri, Romanya’da olduğundan çok daha az” dedi.

73 milyon Euro aile yardımı yurt dışına ödeniyor

2015 yılında ailelere yönelik olarak yurt dışına 249 milyon Euro ödeme gerçekleştirildi. Bunun 73 milyon Euro’su, yurtdışında yaşayan ve ebeveynlerinden en az bir tanesi Avusturya’da çalışan çocuklar için ödenen aile yardımı ve tazminatf parası olarak gerçekleşti.  
Ebeveynlerden bir tanesinin yurtdışında çalışması durumunda ödenen tazminatlar ise toplam 176 milyon Euro’yu buldu.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder