Avrupalı Türkler istedi boşanmalar kolaylaştı


Hükümet, Anayasa referandumu öncesinde yurtdışında yaşayan ancak tanıma-tenfiz davası açarak boşanma işlemlerini Türkiye’de gerçekleştirmedikleri için mağduriyet yaşayan binlerce vatandaş için Kanun Hükmünde Kararname çıkarıyor.


Yabancı mahkemelerde boşanan Türk vatandaşlarının, Türkiye’de tanıma-tenfiz davası açmaması ya da kararı Türk mahkemelerine tanıtmaması bazı sorunlara yol açıyor.

Türkiye’de yasal olarak evliliklerin devam ettiğinin görünmesi; miras, velayet, nüfus ve diğer idari işlemlerde sorunları gün yüzüne çıkarıyor. Bu sorunların yaşanmaması için tanıma-tenfiz davası açılması gerekiyor.

DOSYA ÜZERİNDEN KARAR VERİLEBİLECEK

Sorun yaşayan binlerce gurbetçi vatandaş; Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı’na başvurarak sorunlarının çözülmesini talep etti. Aileleriyle birlikte 100 bine yakın kişiyi ilgilendiren konuda çözüm için harekete geçildi. Yurtdışı Türkler Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı, çözüm konusunda farklı öneriler getirdi. Öncelikli olarak boşanmada 2 tarafın da başvurma zorunluluğu kaldırılıyor.

Yurtdışında ikamet eden ve Türkiye’de yaşamayan kişiler tanıma-tenfiz davasını İstanbul, Ankara ya da İzmir’de Aile Mahkemesi’nde açabiliyor. Ancak mevcut düzenlemede 2 tarafın da davalara katılması gerekiyor. Taraflardan birine ulaşılamaması durumunda davalar, yıllarca sürüyor ve sonuçlandırılamıyor.

Çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararname’yle mahkemeler taraflardan birinin başvurusu üzerine söz konusu ülkeden boşanma dosyasını talep edip, 3-5 yıl süren tebligat ve mahkeme süreci beklenmeden dosya üzerinden karar verecek. Bürokratik işlemler ve tebligat süresi kısalacak. Sonraki aşamalarda bu işlem için nüfus müdürlüklerinin de yetkili kılınması söz konusu olabilecek.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder