Palm Yağı ve Gerçekler



Nerden Çıktı Bu Palm Yağı?

Palm yağı aslında uzun zamandır hayatımızda ama biz onu son zamanlarda ünlü bir fındık ezmesi firması olan Nutella'nın kullandığı haberleriyle tanıdık. Haberin dayanak noktası ise  Avrupa Gıda Güvenlik Kurumu’nun (EFSA), palm yağının 200 dereceden yüksek ısılarda rafine edilmesi halinde, diğer bitkisel yağlardan daha çok kanserojen madde ortaya çıkarttığını açıklamasıydı.

Peki Palm Yağı Nedir?


Palm yağı palmiye ağacının bir türünden elde edilen yarı katı bir yağdır. Elde edildiği ağacın vatanı Afrika olmakla beraber üretiminin büyük bir kısmını Endonezya ve Malezya’da yapmaktadır. Bitkisel bir yağ olmasına rağmen %44,3 doymuş yağ asidine sahip. Yüksek doymuş yağ vücudumuz için oldukça tehlikelidir. Bu yüksek doymuş yağ kalp hastalıkları ve obeziteye davetiye çıkarabilir.

Nelerde Kullanılıyor?


Bisküvi, çikolata, kurabiye, kek , margarin, cips… Sadece yemek sektöründe değil,  kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde bile karşımıza çıkıyor.


Neden Tercih Ediliyor?


Palm yağının tercih edilmesinin bir çok nedeni var. Örneğin daha ucuz olması, 10 kat  fazla verimli olması ve dayanıklı olması en temel nedenleridir.  Paranın en kıymetli olduğu günümüzde şirketler daha fazla para için palm yağını tercih etmeyi sıkıntı olarak görmüyor.

Doğaya Zararları


Diğer yağlara göre üretimlerinin daha karlı olması sonucu  hızlı bir şekilde kaynaklarını oluşturan palmiye ağaçları dikilmiştir. Dikilmiştir ama nereye ve nasıl dikilmiştir. “World Wild Life Fund” (Dünya Yaban Hayatı Derneği) tarafından yapılan resmi açıklamaya göre saatte 300 futbol sahası büyüklüğünde yağmur ormanı alanı bu endüstri için yok ediliyor. Bu denli hızlı bir orman tahribatı pek çok canlı türünün neslini ciddi biçimde tehdit ediyor. Yağmur ormanlarında yaşayan orangutanların önümüzdeki 5-10 sene içerisinde nesillerinin tamamen tükeneceği öngörülüyor. Sumatra kaplanlarının ise yalnızca bir iki senesi kaldı.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder