Avusturya sığınmacıların telefonlarını incelemeye hazırlanıyor



Avusturya, sığınmacıların kimliklerinin belirlenmesinde şahsi eşyaları ve cep telefonlarının incelenmesini öngören bir uygulamayı hayata geçirmek istiyor.

Avusturya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkeye iltica başvurusunda bulunanların birçoğunun kimliklerini ibraz edecek herhangi bir belge sunamadıkları belirtilerek, sığınmacıların bilinçli olarak kimliklerini gizlemek amacıyla bu yola başvurduğu öne sürüldü.
Bakanlık açıklamasında, Afganistan uyruklu yaklaşık 20 bin kişinin iltica başvurularında kimliklerini gösteren herhangi bir resmi evrak ibraz etmedikleri kaydedildi.
İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Birçok kişi, farklı yollarla kimliklerini gizleyerek, sığınmacı statüsü elde etmek istiyor. Bu duruma artık daha fazla müsaade edemeyiz." dedi.
Almanya'da gündemde olan ve ülkeye iltica başvurusunda kimlik beyanında bulunamayan kişilerin, cep telefonlarının incelenebileceğine yönelik yeni bir yasa tasarısının Avusturya'daki uygulanabilirliğine değinen Sobotka, bu öneriyi olumlu bulduğunu, konuya ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Bu arada, hafta içinde yapılan bakanlar kurulu toplantısında sığınmacılarla ilgili düzenlemenin ele alınarak, birçok madde üzerinde uzlaşıldığı öğrenildi. Buna göre, yanlış kimlik beyanında bulunan ya da kimliğini saklayanlara 5 bin avroya kadar para cezası öngörülürken, iltica başvuruları reddedilen ancak hala ülkede bulan kişilerin geldikleri ülkelere geri gönderileceği belirtiliyor.
Ülkede, iltica başvurusu reddedilen ancak halen ülke topraklarında bulunan yaklaşık 4 bin kişinin bu durumda olduğu bildiriliyor.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder