Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Natürel mi riviera mı? Hangi zeytinyağı daha iyi?


Sofraların vazgeçilmezi zeytinyağının pek çok farklı çeşidi var. Peki hangisini, nasıl tercih etmek gerekiyor?

En sağlıklı yağlardan biri olarak kabul edilen zeytinyağı, Akdeniz mutfağının da en önemli yağ çeşitlerinden biri. Tüm uzmanların üzerinde birleştiği ve en iyi yağlardan biri olarak kabul ettiği zeytinyağı, zeytinden üretilen ve kimyasal işlem geçirmeyen bir yağ oluşu nedeniyle de bu kadar sağlıklı bulunuyor. Önemli yağ asitleri ile doymamış yağ açısından zengin kabul edilen zeytinyağı metabolizma ve vücut sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip.
Zeytinyağının pek çok çeşidi olsa da natürel ve riviera zeytinyağları en fazla öne çıkanlar. Bu yağ çeşitleri kullanım açısından çeşitli farklılıklar gösteriyor. İçerisinde çok çeşitli vitamin ve özellikler bulunduran zeytinyağı hormonların düzenlenmesinden tansiyonun dengelenmesine, kalp rahatsızlıklarını azaltmadan bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye kadar pek çok yararlı etkisi ile biliniyor.
Peki hangi zeytinyağı nasıl kullanılmalı?
Natürel mi riviera mı Hangi zeytinyağı daha iyi
1. Natürel zeytinyağı
Asit derecesi yüksek olan natürel zeytinyağı en besleyici yağlardan biri. Natürel zeytinyağının sağlık açısından pek çok faydası var. Bunun yanında bazen kızartmalarda ve yemeklerde kullanılan natürel zeytinyağı çiğ ürünlerde veya salata gibi yiyeceklerde sıklıkla tercih edilebilir. Fiyatları bakımından diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha pahalı olan natürel zeytinyağları kimyasal hiçbir işleme maruz kalmamalarından dolayı da en doğal yağ olarak kabul ediliyor. Natürel zeytinyağını yemeklerin suyuna veya yemekleri pişirdikten sonra üzerlerine ilave ederek ısıl işlemden uzak tutabilirsiniz.
Natürel mi riviera mı Hangi zeytinyağı daha iyi
2. Riviera zeytinyağı
Asitlik derecesi yüksek olan rafine zeytinyağının sızma zeytinyağı ilave edilmesi ile asit seviyesinin yükseltilmesi sonucu elde edilen riviera zeytinyağı, çeşitli temizlik süreçlerinden geçirilerek elde edilen bir zeytinyağı. İçerdiği natürel zeytinyağı oranı ile kalitesini ortaya koyan rafine zeytinyağları natürel zeytinyağlarına oranla daha az besleyici ve daha az miktarda vitamin içeriyor. Aroması ve tadı az olan bu zeytinyağı çeşidi yemeklerde sık kullanılan yağların başında geliyor.

Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Kızartmalarda ise riviera zeytinyağı kullanmak daha cazip bir seçenek olarak görülüyor.

Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder