Jet Lag olmamanın dijital yolları!


Uzun uçak yolculuklarının tek zorluğu havada saatlerce oturmak zorunda kalmak değil, vardıktan sonra da ‘başınız ağrıyabilir’. Sorunu tanımlayarak başlayalım. Kısa sürede farklı zaman dilimlerine gitmekten kaynaklanan vücut saatinin şaşması ve biyolojik ritmin bozulmasına jet lag deniyor. Peki Jet Lag için ne yapmalı? Neyse ki akıllı telefonlar var...

İkinci köprü açıkken 500T ile Tuzla-Cevizlibağ arasında bir nebze tecrübe etmek mümkün olsa da jet lag’lerin asıl nedeni uçaklarla yapılan uzun mesafeli yolculuklar. Baş ağrısı, iştahsızlık, depresyon ve yatakta tavana bakma gibi etkilere neden olabiliyor. Bu hafta söz konusu durumu engellemenin / minimum indirmenin dijital yollarına bakıyoruz.
İyi pazarlar!
Jet Lag Rooster: Sık sık yolculuk yapanların ve uçuş ekiplerinin en çok tercih ettiği uygulamalardan biri. Doğru zamanlarda maruz kalınan ışığın jet lag’i azaltacak şekilde biyolojik saati düzenleyebileceği prensibiyle geliştirildi. Uçuş ve uyku bilgilerini sisteme giriyorsunuz. Uygulama da ne zaman güneş ışığına çıkıp ne zaman perdeleri çekmek gerektiği konusunda size ipuçları veriyor. Işık yönetimini merkeze koyan bir başka uygulama ise Entrain. Alternatif arayanlara öneririm.
Jet Lag olmamanın dijital yolları
SkyZen: Yolcuların aktivite ve uyku düzenlerini takip etmek için fitness bileklikleriyle de uyumlu çalışan mobil uygulama, jet lag’e karşı ipuçları veriyor, stratejiler geliştiriyor. Uçuş bilgileri kaydeden SkyZen, öneri setini uçuş öncesi, havadayken ve yolculuk sonrası olarak 3 farklı grupta sunuyor. Fitness bilekliğindeki sağlık verilerini kullanarak ne zaman ve ne yemek gerektiğini söylüyor.
Stop Jet Lag: Çevrimdışı çalışabilme prensibiyle öne çıkan StopJetLag hızlıca bulunduğunuz zaman dilimine uyum sağlayarak jet lag danışmanlığı yapmaya başlıyor. Yemek, ışık, melatonin desteğinin yanısıra jet lag’i azaltmak için gerekli fiziksel egzersiz önerilerini de bulabilirsiniz. Uygulamanın içinde seyahatin genel olarak sıkıntısız geçmesi için gezi ipuçları da mevcut.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder