Guatemala ordusundan Hollanda kürtaj teknesine müdahale


Guatemala'da ordu, ülke karasularında ücretsiz kürtaj hizmeti veren Hollanda teknesine müdahale etti.

BBC'nin haberine göre, kürtajın yasak olduğu Guatemala'da ordu, San Jose kentinin Pasifik Okyanusu kıyısındaki Puerto Quetzal Limanı'na demir atan ve ücretsiz kürtaj hizmeti veren Hollanda teknesindeki aktivistlerin faaliyetlerine izin vermiyor.
Ordudan yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Jimmy Morales'in talimatıyla düzenlenen müdahaleyle teknedeki ekibin kürtaj yapmasına engel olunduğu, "insan haklarının ve ülke yasalarının" savunulduğu kaydedildi.
Ülkede 5 gün kalması planlanan teknedeki aktivistlerin karaya çıkmalarına engel olan askerler, kadınların da tekneye binmesine izin vermiyor.
Kadınları hamileliğinin ilk aylarında uluslararası sulara çıkararak kürtaj hizmeti veren "Women on Waves" (Dalgalar Üstündeki Kadınlar) teknesindeki aktivistler, Guatemala karasularında seyrüsefer için yasal izinleri olduğunu, teknenin yetkililer tarafından yasa dışı şekilde "alıkonulduğunu" savundu.
Aktivistler, Guatemala'da her yıl yasa dışı 60 bin kürtaj yapıldığına ve kadınların çoğunun profesyonel olmayan kişilerin elinde hayatlarını riske attığını belirtti.
La Hora gazetesine konuşan aktivistlerin sözcüsü Leticia Zevich, "Dini inançlara saygı duyuyoruz ancak kürtaj, demokraside temel bir haktır." ifadesini kullandı.
Nüfusunun çoğu Katolik ülkelerde, annenin hayatını kurtarmak dışında genellikle kürtaja sıcak bakılmıyor.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder