Avusturya'da 2017 yılında yürürlüğe giren önemli kanunlar



2017 yılı Avusturya ve vatandaşlar için önemli değişiklikleri de yanında getirdi.


Bu yıl yeni miras hukuku ve çocuk parası hesabı yürürlüğe giriyor. Cep telefonu roaming ücretleri sıfırlanırken banka sırrı kavramı mezara gömülüyor ve gelir vergisi iadesi otomatikleşiyor.

Avusturya’da yeni yılda başka nelerin değiştiğini sizler için derledik.

"İŞ HAYATI"

Maaşlar: Önümüzdeki yıl çalışanları ufak maaş zamları bekliyor. Toplu iş sözleşmeleri genellikle Avusturya Merkez Bankası’nın (OeNB) %1,5’luk enflasyon tahminlerinin altında kalan bir maaş zammı öngörmekte. Sadece Metal endüstrisinde maaş zammı ortalama %1,68 olarak gerçekleşti. Buna karşın memur zamları %1,3’te kaldı.

Emeklilik maaşları: 30 yıl çalışan bir emekli için asgari aylık 1000 Euro’ya yükseldi. Yasal emeklilik yaşının üzerinde devam çalışanlar gelecekte daha iyi ödüllendirilecek. Emekli aylıklarına %0,8 zam yapılırken kişi başına bir kereye mahsus 100 Euro’luk da ödeme yapılacak.

Gelir vergisi iadesi: 2017 yılından itibaren gelir vergisi iadeleri için, en azından götürü usulü vergilendirmeye tabi mükellefler için beyanname verme zorunluluğu kalkacak. Asgari ücret alanlar ve emekliler böylece fazladan ödenen vergilerin iadesi için başvuruda bulunma zahmetinden kurtarılacak, bu meblağlar yılın ikinci yarısında otomatik olarak geri ödenecek.

Adliyeler: Baştanık uygulamasının yürürlük süresi beş yıl uzatılırken sanıklar için adli yardımın kapsamı arttırılıyor. Hukukçular için adliye staj süreleri de uzatıldı.

Ziraat: Çiftçiler için yeni yıl yeni birim değerleri de yanında getiriyor. Bu genellikle daha yüksek sosyal sigorta primleri, vergi ve meslek odası aidatı ödenmesine de yol açıyor. Nisan ayında işletmeciler için veri manipülasyonlarının önüne geçebilmek üzere yazarkasaları teknik olarak güvenlik altına alma zorunluluğu da yürürlüğe giriyor.
 
"SAĞLIK"

ELGA geliştirilmesi: 2017 yılında elektronik sağlık sicili ELGA’nın daha da geliştirilmesi gündemde. Uygulamanın hastanelerde kullanılmasına geçilmesinin yıl içinde tamamlanması, serbest doktor muayenehanelerinde ise uygulamaya geçişin başlatılması öngörülüyor. Ancak bu, e-reçete uygulamasındaki bazı sıkıntıların aşılmasına da bağlı görünüyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da pek çok alanda zamlar söz konusu, ancak çocuk hastalar için hastanelere ödenen katkı payları bu yıl yürürlükten kaldırılıyor.

Bakım: Bakım alanında 2017 yılı, bakıma muhtaç yakınlarına bakan ailelere kolaylıklar getiriyor. Söz konusu ailelere, hastalık, tatil veya başkaca önemli nedenlerle engelli oldukları durumlarda, yakınlarına bakılması için tuttukları yardımcı personel için ödenen bakım parası yükseltiliyor.  2017 yılında ayrıca darülaceze ve palyatif bakım alanlarının kapsamı genişletilecek.

Yeni engelli kimliği: Engelli insanlara önümüzdeki yıldan itibaren kredi kartı büyüklüğünde yeni engelli kimlikleri verilecek.
 
"AİLE"

Çocuk parası: 1 Mart’tan itibaren aileler için çocuk parası uygulaması daha esnek hale gelecek. Mevcut dört ödeme modeli, çocuk parası hesabı uygulaması çerçevesinde, farklı ödeme şekil ve sürelerinden oluşmak üzere tek bir konsept altında birleştiriliyor. Ayrıca hukuki bir hak olmamakla birlikte “babalık ayı” uygulaması başlatılacak.

Miras hukuku reformu: Bu yıl ayrıca 200 yıldır yürürlükte olan miras hukukunun reformu yürürlüğe giriyor. Yeni reformda, başkaca yasal muris bulunmayan durumlarda, vasiyet olmadan da, evlilik dışı bir beraberlikteki partnerin durumunda iyileştirmeler getiriliyor. Ayrıca vefat edenin bakımıyla ilgilenen aile yakınlarının durumu da göz önünde bulunduruluyor ve aile şirketlerinin faaliyetlerinin devamı, zorunlu payların ertelenmesi ile kolaylaştırılıyor.

Nikah dairelerinde eşcinsel evlilik: Eşcinsel çiftler gelecekte “kayıtlı beraberliklerini” resmi nikah dairelerinde gerçekleştirebilecek.

Sosyal yardım: Sosyal yardıma muhtaç olan herkes yeni yılda, eyaletten eyalete değişkenlik gösteren kısıntılarla yaşamak zorunda kalacak. Söz konusu kısıntılar Aşağı ve Yukarı Avusturya’da büyük aileleri ve sığınmacıları vurdu bile.

Hayat sigortası: Düşük faiz oranları klasik hayat sigortalarını olumsuz etkiliyor. Sigortaların yasal olarak müşterilerine sunabileceği azami garantili faiz oranı 2017 yılında %1’den %0,5’e düşürülüyor.
 
"DİĞER DEĞİŞİKLİKLER"

Trafik: Yılın başından itibaren emniyet kemeri takmayanlarla direksiyon başında cep telefonu kullananlar radar fotoğraflarında tespit edildiklerinde idari cezaya çarptırılacak. Temmuz ayından itibaren yeni ehliyet alanların stajyer sürücülük süresi iki yıldan üç yıla uzatılacak. Eylül ayında ise, “Alkolock” adı verilen ve alkollü sürücülerin arabalarını çalıştırmasına engel olan sistemlerin denenmesi amacıyla beş yıllık pilot proje hayata geçirilecek.

Roaming ücretleri kalkıyor: Tüketicilerden, 2017 yılı ortasından itibaren AB sınırları içinde telefon ve internet kullanımı için herhangi bir roaming ücreti talep edilemeyecek. Nisan ayında yeni bir 50 Euro banknotu piyasaya çıkarılacak. Yapı kooperatif tasarrufu (%1,5) ve yaşlılık tasarrufu (%4,25) primleri aynı seviyede kalacak. Hayat sigortalarının garantili faiz oranları ise bir kez daha düşecek (%0,5).

Bankacılık sırrı: Yılbaşından itibaren Avusturya’nın da bankacılık sırrı kavramı, alışılageldik şekliyle ortadan kalkacak ve uluslararası bilgi paylaşımı dönemine geçilecek. Böylece vergi adaleti, dolandırıcılıkla mücadele ve şeffaflığa hizmet edilmesi öngörülüyor.

Posta: Yeni yılla birlikte posta müşterileri için de bazı yenilikler kapıda. Yeni yıldan itibaren mektuplar “S” ve “M” boyutlarında, paketçikler “S” ve “M” boyutlarında değerlendirilirken, posta paketleri “S” ila “XXL” boyutlarında olacak. Paktçikler ile posta idaresi online siparişlerde ek kolaylık sağlamayı amaçlıyor. Paketçikler 2,50 ila 4 Euro arası bir maliyete ve 2 kg azami ağırlığa sahip olacak.

Yeni 50 Euro banknotu: Yeniden düzenlenen banknot Nisan ayında piyasaya çıkacak ve sahteciliğe karşı daha güvenli olacak.
 
"SİYASET"

Seçimler: Eğer 2018 sonbaharında gerçekleşmesi öngörülen ulusal senato seçimleri öne çekilmezse 2017 yılı seçim takvimi açısından sakin bir yıl olacak.

Cumhurbaşkanı yemini: 26 Ocak 2017 günü artık beklenen olay gerçekleşti. 2016 yılında yaşanan dramatik seçimlerden sonra Alexander Van der Bellen, Avusturya’nın yeni cumhurbaşkanı olarak yemin ederek göreve başlayacak.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder