Avusturya 2017 Vergi iadesinde neler değişti?

Çalışanların beyanname vermeksizin vergilendirilmesine olanak sağlayan sistem bu yıldan itibaren yürürlüğe girdi.

Kısaca AANV olarak adlandırılan ve çalışanların beyanname vermeksizin vergilendirilmesine olanak sağlayan sistem bu yıldan itibaren yürürlüğe girdi. Mesleklerinden dolayı vergi indirimine konu özel harcamaları olmayan düşük gelirli çalışanlar bu yıldan itibaren vergi iadelerini otomatik olarak alacaklar. Ancak bu yeni düzenleme kafa karışıklığına da yol açtı.

Aslında sistemin çalışma prensibi basit: Düşük ücretle çalışan veya emekli maaşı alan, diğer yandan vergi beyannamelerinde vergi indirimi veya muafiyeti sağlayan harcamalar beyan edemeyecek olan kişiler artık hiçbir şeyle ilgilenmek zorunda kalmayacak. Vergi iadeleri otomatik olarak gerçekleşecek ve fazladan ödenen meblağlar kendilerine iade edilecek.

Maliye Bakanlığı’nın “ORF.at”ye yaptığı açıklamaya göre, yeni uygulama kapsamına girip girmediği konusunda emin olamayanların da endişelenmesi için bir neden bulunmuyor. Uygulama kapsamına giren tüm vatandaşlara ödemeden dört hafta önce bir yazı gönderilecek. Bu yazıya cevap verilmemesi durumunda 2017 yılının ikinci yarısında söz konusu meblağ otomatik olarak kişinin hesabına yatırılacak.
 
Birinciler, ikinciler ve diğerleri

AANV vergi mükelleflerini pratikte üç gruba ayırıyor: herhangi bir vergi indirimi veya muafiyetine yol açacak özel harcamaları olmayan düşük gelirliler ve emekliler, vergi beyannamelerini şimdiye kadar hep zamanında verenler ve diğerleri. Birinci grup için AANV uygulaması tam anlamıyla bir rahatlama getiriyor. İkinci grup için pratikte değişen bir şey yok. Üçüncü grubun ise yeni uygulama hakkında bilgi edinmesinde fayda var.

Mevcut uygulamada mükellefler, düşük meblağlar ve sabit vergi indirimlerinde dahi beyanname vermek zorundaydı. Söz konusu grubun artık bunu yapmasına gerek yok. 2017 yılının ikinci yarısında vergi iade meblağınız otomatik olarak hesaplanmış ve hesabınıza yatırılmış olacak. Daha önce Maliye Bakanlığı’ndan bir yazı gönderilecek. Buna dört hafta içinde itiraz edilmemesi durumunda AANV uygulaması devreye girecek.
 
Otomatik mekanizma kimlere zarar getirebilir?

Ancak gelir idaresi sadece 2 yıl geriye bakıyor. Dolayısıyla yaza kadar en azından 2014 yılına ait beyannameyi Gelir İdaresi’ne teslim edip, mesleki harcamalar indirimi, olağandışı harcamalar indirimi, çocuk indirimi, nafaka ödemeleri ve evin tek kazananı olanlar / tek başına çocuk yetiştirenler için geçim indirimine hak kazananlar zaten AANV uygulaması kapsamına alınmıyor. Bu grup için her şey eskisi gibi devam edecek.

Böylece geriye sadece vergi beyannamesi vermekte gecikenler ve süreyi son ana kadar kullananlar kalıyor. Bunlarda da uygulama sadece, 2016 hesaplamasında fazladan vergi ödendiği tespit edilmesi durumunda değişiklik getirecek. Yıl boyunca işsiz kalan veya örneğin çocuk bakımı için mesleklerine ara veren ya da çalışma süresini azaltanlarda bu durum görülebilecek.
 
“İhmal” durumunda da kaybedilen bir şey yok

İkinci yarıyılda Gelir İdaresi’nden gelen tebligatla AANV kapsamına alınıp, eski usul bir beyannameden daha çok yarar elde edebilecek olanların kaybettiği bir şey olmayacak. Hatta yazıya süresi içinde itiraz edilmeyip vergi iadesinin ödenmesi durumunda dahi, daha sonra verilecek bir beyanname formalitesiz şekilde AANV kararını hükümsüz kılacak. Bu durumda matrah üzerinden yapılan hesaplama ile AANV uygulamasında çıkan sonuç arasında kalan fark mükellefe ödenecek.

Mevcut uygulamada olduğu gibi beyannameler 5 yıl süre içinde verilebilecek. Dolayısıyla bu yıl 2012 yılına dair beyannameleri teslim etme süresi dolacak. AANV konusunda halen içinde şüphe olanların, yaz aylarına kadar 2014 yılına kadar olan beyannamelerini vermesi tavsiye ediliyor. Bu durumda Gelir İdaresi’nde, kişisel harcamalar ile vergi indirim ya da muafiyeti getiren harcamaların değişiklik olmaksızın devam ettiği dosyalara kaydedilmiş olacak.
Share on Google Plus

About Unknown

0 yorum:

Yorum Gönder