Türk bakanların Almanya'da konuşma yapacağı etkinliklerin iptal edilmesine Türkiye sert tepki göstermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün "Sizin şu andaki uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil, bunu böyle biliniz" dedi. Bugün ise Almanya Başbakanı Angela Merkel'den açıklama geldi. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı 'Nazi' benzetmesinin mazereti olamayacağını savundu, iki ülke arasındaki üç konuya dikkat çekti.
Son günlerde gerilen Ankara-Berlin ilişiklerine dair ilk açıklama Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert'ten geldi.
Reuters'ın haberine göre, Almanya'nın başkenti Berlin'deki basın toplantısında konuşan sözcü Seibert, "sakin ve soğukkanlı kalınması gerektiğini" söyledi. Seibert, "Almanya ve Türkiye gereksiz eleştirilerden kaçınmalı" ifadesini kullandı.
Merkel'in sözcüsü Seibert, Türk bakanların Almanya'da konuşmasına izin verilmemesini Nazi dönemi uygulamalarına benzeten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerine de yorum getirdi. Seibert, Alman hükümetinin, bu benzetmeyi "şiddetle reddettiğini" belirtti.
"Nazi kıyaslamaları her zaman absürt ve yersizdir" diyen Seibert, bu tarz karşılaştırmaların sadece "Nasyonal Sosyalistlerin işlediği insanlık suçlarının önemini azalttığını" savundu.
"TÜRK YETKİLİLERİN ETKİNLİKLERE KATILMASI, YASALAR ÇERÇEVESİNDE MÜMKÜN"
Alman hükümetinin Türkiye ile iyi ilişkilere büyük önem verdiğini belirten Seibert, "Ancak bu günlerde derin görüş ayrılıkları söz konusu" diye konuştu.
“Tüm bu fikir ayrılıklarına rağmen müttefik olarak tartışmalarımızı bizim değerlerimiz temelinde sürdürmemiz gerekir. Bu değerlerin başında ifade özgürlüğü basın ve gösteri özgürlüğü geliyor. Bu haklar Almanya'da herkese olduğu gibi Türk vatandaşları içinde geçerli. Bu açıdan Federal hükümetin tavrı çok açık. Türk hükümeti üyelerinin Almanya'da etkinliklere katılması yasalar ve hukuk çerçevesinde evet mümkün. Zamanında ve açık olarak haber verilmesi ve izin alınması kaydıyla. Müttefikimiz Türkiye'ye yeniden çağrımız şu: Birbirimize açık olalım. Birbirimizle eleştirel konuşalım, ama Türk Alman dostluğunu ve iki ülke arasında özel sıkı ilişkileri gözönünde tutarak ve serinkanlılığımızı koruyarak.”
"MAZERETİ OLAMAZ"
Akşam saatlerinde ise Almanya Başbakanı Merkel'den açıklama geldi. Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı 'Nazi' benzetmesinin mazereti olamayacağını savundu.
ÜÇ KONUYA DİKKAT ÇEKTİ
Reuters'ın haberine göre Merkel ayrıca; basın özgürlüğü, kitlesel tutuklamalar ve gazeteci Deniz Yücel ile ilgili konular üzerine iki ülke arasında önemli görüş ayrılıkları olduğunu belirtti.
Almanya Başbakanı; Nazi kıyaslamalarının sadece, Nazilerin insanlığa karşı işlediği suçları önemsizleştirmeye yol açacağına dair görüşünü de yineledi.
Almanya'da Türk bakanların konuşacağı etkinliklerin iptal edilmesinin Ankara-Berlin ilişkilerinde yarattığı gerilimin ardından dün akşam ilk kez bir Türk bakan bu ülkede konuşma yapmıştı.
Köln'de AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Almanya'da bu dost vatanda, bu dost ülkede milyonlarca Türk vatandaşımız var. Burada AK Partimizin Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezinin yaptığı çalışmalardan birini yapıyoruz. Hakkımız olan bir faaliyeti yerine getiriyoruz" dedi. Söz konusu etkinlik daha önce iki kez iptal edilmişti. Ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, Almanya'nın Gaggenau kentinde konuşma yapacağı toplantı da Alman belediyesi tarafından iptal edilmiş ve bunun üzerine Bozdağ bu ülkeye gitmekten vazgeçmişti. Bozdağ, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ile yapacağı görüşmeyi de iptal etmişti.
“GÖREVİMİZ İLİŞKİLERİ YENİDEN NORMALLEŞTİRMEK”
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, görevinin Türkiye ile ilişkileri yeniden normalleştirmek olduğunu söyledi.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Gabriel, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde gazetecilerin "Türkiye ile ilişkiyi şu an nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusunu yanıtladı.
Gabriel, "Olağanüstü gergin bir ilişki var. Bizim görevimiz bunu yeniden normalleştirmek" yanıtını verdi.
Alman Bakan, herkesin ilişkilerde normalleşmenin sağlanması için kendi üzerine düşeni yapacağına inandığını kaydetti. Yabancı ülkelerden siyasetçilerin Almanya'daki kendi yurttaşlarına yönelik seçim kampanyası yürütmesi hakkında Avrupa düzeyinde bir çözüm bulunup bulunamayacağı konusunu da değerlendiren Gabriel, "Her ülkenin kendi görüşü var. Almanya’da da açık bir yasal durum mevcut" şeklinde konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder