Antep’te lezzet keşfine çıktığınızda midenizi bayram ettirecek onlarca tat arasında kaybolacaksınız. Dünyaca ünlü baklavadan, etin bin bir türlü haline kendinize “dur” demekte zorlanacağınız yemekler arasında jürimizin seçim yaparken zorlansa da kentin en iyi 10 lezzetini doğru adresleriyle birlikte sizin için belirledi.
Çıtır çıtır: BAKLAVA
Maharetli ellerde açılmış incecik hamuru, fındık, ceviz veya antepfıstığı gibi malzemelerle doldurup, tereyağı ve şerbetle hazırlıyorlar. Bize de dünyaca ünlü çıtır çıtır baklavayı yemek düşüyor. Baklava çeşitleri için Koçak Baklava’yı, şöbiyet için ise Baklavacı Zeki İnal’ı tercih edebilirsiniz.
Lokum gibi: KÜŞLEME
Her kuzunun sırt bölgesinde çok az miktarda bulunan et ile yapılan lezzet şöleni. Sinirsiz ve çok yumuşak olan et, Antepli ustaların özel baharatları ve kıvamında pişirmeleriyle ağızda lokum gibi dağılıyor. Kebapçı Halil Usta’da en lezzetlisini tadabilirsiniz.
Enerji kaynağı: KATMER
Gaziantep’te kahvaltıda yenilen hem lezzet hem de enerji dolu bir tatlı. İncecik açılan hamura bol antepfıstığı ve kaymak konularak yapılan katmer sıcak servis ediliyor. En lezzetlileri Orkide Pastanesi ve Zekeriya Usta’da yapılıyor.
14 saatte pişiyor: BEYRAN
Anteplilerin sabah kahvaltısı niyetine yedikleri Beyran çorbasını mutlaka tatmalısınız. Bu lezzet koyun gövdesinin 14 saatte pişirilmesiyle ortaya çıkıyor. Besin değerleriyle tam bir şifa kaynağı olan çorbayı Metanet Lokantası’nda yemelisiniz.
Bir kaşığa 90 tane: YUVALAMA
Pirinç unu, yumurta, baharat ve kıymayı yoğurup minik minik yuvarlanıyor. Öyle ki bir kaşığa 90 tane gelmeli. Ayrı bir tencerede haşlanan kuşbaşı et ve nohutlarda eklenip pişiriliyor. Bol tereyağı dökülüp servis edilen lezzet için uğranılacak adres Aşina Gaziantep Mutfağı.
Bir köfte, bir sarımsak: SARIMSAK KEBABI
Baharatlarla beraber zırhtan geçirilen dana ve kuzu eti köfte haline getiriliyor. Şişlere bir köfte bir baş sarımsak sırasıyla dizildikten sonra doğal nar ekşisi gezdirilip ızgarada pişiriliyor. Yemek için en doğru adres ise Aşina Gaziantep Mutfağı.
Kahvesiz olmaz: MENENGİÇ VE DİBEK KAHVESİ
Menengiç ağacından toplanan çekirdeklerin kavrulup öğütüldükten sonra Türk kahvesi gibi pişirilmesiyle hazırlanıyor. Dibek kahvesi ise tokmakla ufalanan kahve çekirdeklerinden pişiriliyor. En önemli özelliği daha koyu kıvamlı olması ve hazmı kolaylaştırması… Tarihi Tahmis Kahvesi’nde içmelisiniz.
Baharatla harmanlanıyor: CİĞER KAVURMA
Antep’e gittiğinizde muhakkak ciğer yiyin. Kıvamında baharatlarla harmanlanan, incecik kesilen ve kavrulan ciğerler pide arasında servis ediliyor. Köşk Kebap Salonu ve Ciğerci Mustafa bu lezzeti tatmanız gereken adresler.
Her yerde yok: NOHUT DÜRÜM
Biber ve domates salçası, nohut, domates, baharat çeşitleri ve soğanın lavaşa sarılmasıyla farklı bir dürüm ortaya çıkıyor. Üstelik nohutlu dürümü başka şehirlerde bulmanız çok zor. Dürümcü Recep Usta’da gün boyu bu lezzetli dürümü tadabilirsiniz.
Yağsız et: ARAP KÖFTESİ
İrmik, un, zeytinyağı, yağsız et ve ince bulgurla hazırlanan köfte bölgede farklı isimlerle de anılıyor. Serkan Ocak, “Antep’te onlarca çeşit yemeğin arasından en çok Arap köftesini beğendim” diyor. Orkide Pastanesi’nde yiyebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder