Bugün 3 Ekim. Batı ve Doğu Almanya birleşmelerinin bu sene 25. yılını kutluyor. O zamanlar böyle birleşimin olacağına dair kimsenin bir umudu yoktu. Duvarın yıkılıp, iki ülkenin birleşmesinden 1 ay öncesine kadar halen insanlar Doğu Almanya’dan nasıl kaçabileceklerinin planlarını yapıyorlardı.1989 yılında Doğu Almanya başbakanı Honecker halen halkına “Bu duvar 100 yılda geçse burada olacak, çünkü duvarın burada olmasına neden olan faktörler halen ortadan kaldırılmadı” diye sesleniyordu.
O dönemde Sovyet ülkeleri sarsılmaya başlamıştı. İster istemez Doğu Almanya’da bu rüzgarın esintisine katılmıştı. Doğu Almanya’da halk ayaklandı, rejime karşı gösteriler baş göstermeye başladı. Halkın ayaklanmasına karşılık hükümet yeni düzenlemelere gitme kararı kaldı. Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya geçiş yasaktı. Bu yüzden en etkin düzenleme seyahat özgürlüğünde yapılacak değişikler gibi görünüyordu. 9 Kasım 1989 günü Günther Schabovski o unutulmaz konuşmayı yaptı; “tüm Doğu Alman vatandaşlarına, Doğu Almanya sınırları dışına çıkmalarına imkan tanıyan yeni düzenlemeler getirmeye karar verdik.” Ama yapılan konuşma hatalı idi. Doğu Almanya hükümeti sadece seyahat kanunu üzerinde bazı değişiklikler yapmayı planlıyordu ve bu değişiklikler henüz belli değildi, kanun yasalaşmamaştı. Bu tarihi hata aynı gece binlerce insanı Doğu ve Batı Almanya’yı birbirinden ayıran duvara taşımaya yetmişti. O gece binlerce insan doğudan batıya geçmek için duvara hücum etti. Duvar yıkıldı. Bu da sosyalist rejimin sonunu getirdi.
Duvar 9 Kasım 1989 günü yıkıldı, peki 3 Ekim nasıl Almanya’nın birleşme günü olarak kutlanmaya başlandı.
Kasım 1989
Doğu ve Batı Almanya’yı duvar yıkılmıştı. Akıllarda bu iki ülkeyi nasıl bir bütün yaparız sorusu doğmuştu? Doğu Almanya ekonomik kriz yaşıyordu. Halk sosyalist sistemin değişmesinden yanaydı. Batı Almanya ve Amerika bunu fırsat olarak görüyordu. Ve Batı Almanya isteklerini bildirdi; sosyalist parti görevden çekilecek ve Doğu Almanya kapitalist sisteme geçiş yapacak.
Şubat 1990
Zamanın Batı Almanya başbakanı Kohl Şubat 1990’da Moskova’ya giderek Gorbachev ile konuştu ve Sovyet Rusya'dan Doğu ve Batı Almanya’nın birleşimi için onay aldı.
Mart 1990
Doğu Almanya’da ilk serbest seçim gerçekleştirildi. Sosyalist parti büyük bir yenilgi aldı.
Nisan 1990
Lothar de Maizière Doğu Almanya yasama meclisi tarafından başbakan seçildi.
Mayıs 1990
İlk başta her iki ülkenin para birimi tanınmış olsa da Ostmark enflasyon sebebiyle Doğu Almanya dışında pek değer etmiyordu. Uzun tartışmalar sonrasın Doğu ve Batı Almanya maaş ödemelerinde ve mevduat hesaplarından tek bir para birimi kullanılmasında anlaştılar. Yine mayıs ayı içinde Federal Almanya ve GDR iki ülke arasında sosyal ve ekonomik birleşim antlaşması imzaladılar.Antlaşma kapsamında Doğu Almanya 5 eyalete ayrıldı.
Haziran 1990
Alman markı resmi olarak Haziran ayında Doğu Almanya dahil olmak üzere tüm ülkenin para birimi oldu. Böylece ekonomik birleşme tamamlanmış oldu.
Yine haziran ayında Doğu Almanya Federal Batı Almanya temel hukuk kurallarını benimsedi. Berlin başken olarak belirlendi.
Doğu Almanya’nın attığı en büyük adımlardan biri de NATO’ya üye olmak oldu. NATO Almanya’nın üyeliğini, Sovyet Rusya’nın ülkeden tamamen elini çekmesi durumunda kabul etti.
August 1990
Bir yıl süre gelen düzenlemeler ve gelişmelerden sonra Doğu ve Batı Almanya’nın resmi birleşme günü 3 Ekim olarak Ağustos 1990’da belirlendi.
Eylül 1990
Amerika, Birleşik Krallık, Sovyet, Fransa ve Almanya’nın temsilcileri Moskova’da bir araya gelerek Almanya’nın tek bir ülke olarak tanınacağına dair son antlaşmayı imzaladılar.
3 Ekim
3 Ekim sabahında Alman bayrağı Alman milli marşı eşliğinde göklerde dalgalanmaya başladı. Sokaklarda milyonlarca insan bu özel anı günlerce kutladır. O zaman olduğu gibi bugünde kutlamaların en renkli ve heyecanlısı Berlin’de oluyor.
0 yorum:
Yorum Gönder